9 de nov. 2009

Parlar de llibres a la televisió (1): 'Página 2', de La 2 de Televisió Espanyola


Els llibres i la televisió fa temps que no tenen una relació gaire bona. De fet, dubto que l'hagen tingut alguna vegada. Segur que us sona la coneguda frase de Groucho Marx: "Trobo la televisió molt educativa, ja que sempre que algú l'encén, em retiro a una altra habitació i llegeixo un llibre". Però aquesta mala fama que té la competència entre la televisió i la literatura és totalment immerescuda, quan hi ha programes que no només parlen dels llibres i dels escriptors, sinó que també fomenten la lectura. El cas que tractem avui, pel que ha suposat a l'hora d'innovar en l'adaptació televisiva del món literari, és Página 2, el programa que emet La 2 de TVE cada diumenge (20.30h.). Aquest espai, presentat pel periodista barceloní Òscar López [bloc], també es pot veure a través del canal internacional de TVE, i sobretot té una presència molt activa a internet. Així, a més del web del programa, amb la possibilitat de veure els vídeos dels programes ja emesos i saber quins llibres deixaran al carrer fent bookcrossing, cal afegir-hi el bloc del presentador, i espais oberts als suggeriments, a les recomanacions, i a la participació dels espectadors. Amb això, el programa té vida més enllà de la seua emissió per la tele, i els espectadors poden recuperar-lo sempre que vulguen, com quan tornes al prestatge per rellegir aquell passatge d'una novel·la que t'ha agradat. A banda, per aquest dimarts han previst una xerrada digital amb l'escriptor Álvaro Pombo, que presenta el seu últim llibre La previa muerte del lugarteniente Aloof. La trobada electrònica amb Pombo serà a partir de les 12.00 hores, però els internautes ja poden enviar avui les seues preguntes.



Però si hi ha una cosa que m'agrada de Página 2 és la forma tan amena i visualment innovadora que han sabut adoptar a l'hora de parlar dels llibres, entrevistar els autors o presentar les novetats editorials. A més, ho fan amb una classe de modernitat que no resulta ni pedant ni modernilla ni gafapasta, que és un defecte que sí que tenen altres programes culturals de la televisió. Un dels seus mèrits és el seu grafisme impecable, però també cal destacar una realització brillant i les excel·lents entrevistes que fa Òscar López, a qui recordem d'altres programes com Continuarà o La Columna. De fet, un dels encerts de Página 2 és una cosa tan senzilla, i tant de manual, com dividir l'entrevista en diferents fragments, tot intercalant-los amb la resta de seccions del programa. Així, encara que no t'interesse l'obra de l'escriptor amb qui parlen, l'entrevista no es fa gens pesada, i moltes vegades se t'acaba despertant el cuquet. Quant a les altres seccions, sempre sol haver-hi un reportatge d'actualitat, un perfil i una crítica d'alguna pel·lícula en cartellera, però amb la condició que estiga basada en alguna novel·la o en algun còmic. Un programa molt bo, perfecte per reconciliar els lectors amb la televisió.

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

2 COMENTARiS:

  1. Ok, farem un esforç per veure'l ... només faltava aixo, mes tele!, amb el `poc temps que trobo per a llegir :(

    ResponElimina
  2. De veritat que val la pena. Ara mateix hi ha un bon grapat programa de i sobre llibres a la televisió, molt interessant. Em comprometo a anar-los repassant, en properes entrades.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com