13 de març 2007

Temps dolents per a les sèries de producció espanyola

Llegim avui a Vertele que l'audiència estatal ha deixat de confiar en les grans sèries de producció espanyola, i que aquesta situació s'ha agreujat almenys des de fa dues temporades. Així, les tres grans cadenes espanyoles (Telecinco, Antena 3 i TVE) han estrenat en dos anys fins a 13 noves sèries en prime time, i només Los Hombres de Paco ha sobreviscut i pot considerar-se un èxit (de fet, recentment s'ha anunciat el seu pas a a la gran pantalla). I aquesta temporada, de les cinc sèries noves, només MIR (que tampoc és que haja acabat d'aconseguir uns bons números) té una segona temporada garantida. De fet, només han funcionat sèries de passades temporades, situades al daytime, com Amar en tiempos revueltos o Yo soy Bea. Sens dubte el fracàs més sonat va ser la nova sèrie d'Ana Obregón, que s'havia de menjar el món a Antena 3 amb Ellas y el sexo débil. Però la falta d'interès per les sèries espanyoles és un fenomen que està afectants tots els canals, fins i tot als més joves, Cuatro i La Sexta. Per mi, el cas més greu és el de Suárez y Mariscal, aquella sèrie protagonitzada per policies de veritat, que va durar tres telediaris a Cuatro, però també cal recordar el nefast refregit de Tots cinc que ens van fer a La Sexta, Mesa para cinco.
Personalment, considero que la crisi de la ficció espanyola coincideix amb la nova edat daurada de les sèries nord-americanes. La gent troba en sèries nord-americanes com House, Anatomía de Grey, Perdidos, Prison Break, 24, CSI, Bones o Entre fantasmes, els temes, els actors i les innovacions tècniques i narratives que la indústria estatal, molt menys potent, no pot assumir a l'hora de plantejar les noves sèries. Crec que una bona solució seria potenciar el mercat audiovisual europeu, i intentar innovar aprofitant la gran capacitat que tenen indústries properes com la britànica, l'alemanya i la italiana. Competir en condicions d'igualtat amb la indústria nord-americana serà impossible, si no hi ha una certa coproducció internacional. L'altra solució seria l'especialització regional, i acabar fent productes costumistes i de consum local, com Ventdelpla.

Enllaços als anàlisis de Vertele.com
-El público no apoya las nuevas series españolas de prime time desde hace dos temporadas
-Cuatro y laSexta, víctimas de la crisis que atraviesa la nueva ficción nacional

About the Author

Gustau Moreno Pérez

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com