31 de març 2009

Les sèries clàssiques de TVE, debades a internet

Les sèries clàssiques de Televisió Espanyola, moltes de les quals formen part de la nostra memòria audiovisual col·lectiva, es poden veure a partir d'ara, de forma gratuïta i permanent, al portal web de RTVE. De moment, ja estan disponibles tots els capítols de les produccions El camino (1978), La barraca (1979), Los gozos y las sombras (1981), El Quijote (1992) i La Regenta (1995). Sens dubte, és tracta d'una gran notícia pels nostàlgics d'una altra manera de fer televisió, però també una gran oportunitat perquè les noves generacions de telespectadors puguen veure aquestes adaptacions dels clàssics de la literatura per a la pantalla menuda, sense haver de recórrer al DVD, als canals de pagament o a les descàrregues d'internet. De fet, RTVE.es també ha posat online nombrosos continguts extres, com reportatge sobre els rodatges, l'obra literària original, fotografies, vídeos de l'arxiu de TVE o les crítiques que van generar les sèries quan van ser emeses per primer cop per televisió. Per exemple, en el cas del Quixot, hi ha dues entrevistes en què els actors Fernando Rey i Alfredo Landa parlen dels seues personatges, imatges del rodatge, un reportatge del programa Informe Semanal, una entrevista a Camilo José Cela (que va actualitzar el llenguatge de la novel·la de Cervantes), i fins i tot un capítol complet de l'exitosa sèrie de dibuixos animats que Cruz Delgado va crear l'any 1978.
D'aquesta manera, a través del seu web, RTVE continua amb el seu objectiu de recuperar l'arxiu històric audiovisual de Televisió Espanyola, i posar-lo a disposició de tots els internautes. Aquestes sèries estan protagonitzades per alguns dels actors més destacats de la història del cinema espanyol, com Fernando Rey, Aitana Sánchez-Gijón, Charo López, Alfredo Landa, Amparo Baró, Álvaro de Luna, Victoria Abril, Terele Pávez o Carmelo Gómez, i dirigides per prestigiosos realitzadors com Manuel Gutiérrez Aragón, Fernando Méndez-Leite, Josefina Molina, León Klimovsky o Rafael Moreno Alba. Cada setmana, RTVE.es afegirà una nova sèrie a l'oferta ja disponible. Els propers estrenes seran: La plaça del diamant (1983), amb Lluís Homar i Sílvia Munt; Cañas y Barro (1978), amb Victoria Vera i José Bódalo; La forja de un rebelde (1990), amb Antonio Valero i Manuel Alexandre; Los pazos de Ulloa (1985), amb José Luis Gómez i Victoria Abril; Celia (1993), amb Ana Duato i Cristina Cruz; Entre Naranjos (1998), amb Toni Cantó i Mercedes Sampietro i Los jinetes del Alba (1990), amb Marbiel Verdú i Jorge Sanz, a més de l'obra mestra Fortunata y Jacinta (1980), amb Ana Belén i Fernando Fernán Gómez.

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com