7 de març 2007

La Batalla de l'Ebre, segons Cruz y Raya

No és Senderos de gloria, l'obra mestra d'Stanley Kubrick, però aquest esquetx del duet humorístic Cruz y Raya sobre la Batalla de l'Ebre també reflecteix l'absurditat i l'horror de la guerra, així com la nefasta irracionalitat de la jerarquia militar. El gag realment té molta gràcia, amb algunes reminiscències a l'obra Ay, Carmela (aquí l'humorista José Mota sembla que imita Andrés Pajares, que va protagonitzar la pel·lícula dirigida per Carlos Saura) i també a La vaquilla, la pel·lícula sobre la Guerra Civil que va realitzar Luis García Berlanga. Tot això em fa pensar en què Espanya ha fet molt poca broma amb la Guerra Civil, i Catalunya encara menys (potser perquè la desfeta catalana va provocar la pèrdua de l'autogovern, la dura repressió durant el franquisme, la prohibició de la llengua pròpia i el dolorós exili de milers de persones). A l'estranger, coneixem exemples de sèries com Allo allo, L'Escurçó Negre o Mash, que han ironitzat sobre l'absurditat de la guerra sense complexes. L'humor també és necessari per recuperar la memòria històrica i tancar les ferides.

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

1 COMENTARiS:

  1. i trobo en que en Tordesillas i el Brigada ja un cert humor, però la guerra de l'Ebre no em va tenir cap de gràcia sinó morts i més morts, d¡un bàndol i de l'altre, germans contra germans... perquè un imbècils mandamassos deien que al front o et fusellemm. No fem broma amb la guerra perquè m'agradaría veure al tal Tordesillas, al Brigada i al qui ha publicat això al devant d'una escopeta i matant gent. M'agradaría a veureus tot, cagats de por, davant uns altres a punt de fusellar-vos.
    Per això, no fotem broma amb historietes i visca la pau.
    Rumia-t'ho i un cop fet treu això de la teva pàgina web.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com