12 de des. 2006

Els dibuixos animats d'Elpidio Valdés

Avui al migdia he volgut veure, a través de Cubavisión, quin tipus de tractament informatiu feia la televisió oficial del règim castrista dels funerals d'Augusto Pinochet. El canal Cubavisión emet a través del satèl·lit Astra, però també retransmet en directe a través d'internet, com podreu comprovar fent clic aquí mateix. En el seu dia ja vaig seguir a Cubavisión els funerals de Joan Pau II, i volia comprovar com parlaven de la mort del dictador xilè... Però m'he quedat amb les ganes, per les coses de les diferències horàries entre Cuba i Catalunya. Amb tot, he pogut veure algun dels episodis de la sèrie de dibuixos animats d'Elpidio Valdés, un personatge creat per un dels pares de l'animació cubana, Juan Padrón, col·laborador de l'argentí Quino i autor de la sensacional Vampiros en la Habana. Com us deia, el coronel Elpidio és un personatge de dibuixos animats i d'historietes, molt conegut a Cuba. En realitat, Elpidio és un mambí (soldat cubà de la guerra de la independència) que a finals del segle XIX lluitava per l'allilberament de la seua pàtria "del yugo opresor español", i que representa els pagesos cubans que van unir-se a alguns esclaus i terratinents per crear el Ejército Libertador. En un dels capítols que he vist avui, Elpidio lluitava contra la policia de Nova York i un grup d'empresaris espanyols que impedien el comerç del tabac cubà als Estats Units, i aconsegueix enfonsar un vaixell que es deia Galicia. A l'altre episodi, Elpidio ha de combatre un canyoner espanyol, el vaixell Furor, que amb la complicitat dels Estats Units castiga els cubans que recullen sal en unes salines de la costa. No he trobat els episodis d'avui a You Tube, però sí altres històries d'Elpidio Valdés, com aquesta, que és la primera aventura del mambí...

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

1 COMENTARiS:

  1. a sido divertida pero no se nada mas que de cir

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com