18 de febr. 2010

'L'estrella afganesa', OT contra els talibans

L'estrella afganesa no és cap taliban. És el títol d'un documental extraordinari, que aquesta nit s'emet per TV3 (23.30 hores), i que fa uns mesos ja vam poder veure a Canal+. El treball, dirigit per Havana Marking, recull el cas del programa L'estrella afganesa, un concurs de nous talents de la cançó, a l'estil d'Operación Triunfo, que es va poder veure en la televisió d'Afganistan, i que presentava Daoud Sediqi. En aquest sentit, el principal objectiu del programa era “aconseguir que la gent deixi les armes per la música”. L'estrella afganesa va ser un èxit, i el programa va revolucionar una població marcada per 30 anys de règim talibà i per la guerra. De fet, més d’11 milions d'espectadors van seguir en directe la final del concurs, al qual s’havien presentat 2.000 aspirants. Entre aquests, dues dones. Tota la població va tenir l'oportunitat democràtica -per primera vegada, i encara que fos un concurs musical de televisió- de votar i de donar suport al seu candidat preferit.




Però cantar en públic està mal vist per als musulmans més radicals, i els mateixos talibans havien considerat la música un sacrilegi. Ballar era una cosa absolutament impensable. Per això, malgrat el suport popular que va rebre el programa, els concursants eren conscients que estaven arriscant la seua vida, per poder fer realitat els seus somnis. Sobretot, les dues úniques dones participants. Així, el documental explica com les estrictes normes islàmiques i la tradició d’un poble (pel qual la música ha estat prohibida durant molt de temps) van marcar el desenvolupament del concurs. L'estrella afgana va guanyar el Premi a la Millor Direcció i el Premi del públic al Millor Documental Internacional del Festival de Sundance del 2009, així com el Prix Italia 2009 al millor documental d'interès cultural i general. Com podeu comprovar, hauria de ser de visionat obligatori.

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com