31 de des. 2006

I si Saddam encara és viu?

"La trampilla de madera se abrió y el cuerpo de Sadam Husein, de 69 años, cayó como un fardo. Su muerte fue instantánea tras escucharse un horrible crujido de las vértebras". Així comença avui El País la seua crònica de l'execució de l'expresident d'Iraq, Saddam Hussein. La crònica no està signada per cap periodista que presenciés els fets, ni tan sols per algun corresponsal d'aquest diari a l'Iraq. La notícia més important d'ahir en l'àmbit internacional porta la signatura genèrica d'El País. És a dir, és una crònica de redacció, segurament feta a partir dels diferents teletips enviats per les agències de notícies d'arreu del món.
Ens pensem que hem assistit a l'execució de Saddam, simplement, perquè ens han dit que l'exdictador ja és mort. Ja tenim les imatges (prèvies i posteriors) de l'execució, però no hem pogut veure el moment en què el cos de Hussein queda penjant de la forca. No és una impressió morbosa, sinó una reflexió sobre la veracitat de les informacions que tenen gran transcendència a escala global. De fet, encara que haguéssim pogut veure el vídeo sencer, qui ens garanteix que la persona ajusticiada és el vertader Saddam? Segur que recordareu que el dictador iraquí tenia un munt de dobles. A més, des que fan pel·lícules de l'Oest, a Hollywood són experts en simular execucions a la forca. De totes maneres, el que més m'ha cridat l'atenció de les imatges és la mala qualitat del vídeo. És com si, amb unes imatges mogudes i una qualitat dolenta, allò que veiem al vídeo siga més cert. De fet, encara es veu molt pitjor la imatge de Saddam mort, embolicat a la seua mortalla. Si fins i tot sembla que això estiga filmat amb un telèfon mòbil!
Tothom sap que la primera Guerra del Golf, a més de ser la primera guerra retransmesa gairebé en directe per televisió, va deixar de ser La mare de totes les batalles per convertir-se en la batalla de totes les mentides. Quan hi ha guerra, ens deien a la facultat, la veritat és la primera víctima, i la propaganda es converteix en una arma molt poderosa. No dic que Saddam realment no siga mort, però prefereixo mantenir-me en un escepticisme moderat...
Tot seguit, teniu el vídeo de l'execució de Saddam, amb el tractament de la notícia segons Fox News, i clicant aquí també podreu veure la versió -amb un cartell que adverteix de les imatges i sense so- de la CNN. D'altra banda, així ho van veure a la televisió iraní Al-Alam. En aquest altre link, teniu la mort de Saddam segons la van preveure els creadors de South Park.

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com