5 de maig 2006

Cada època té el seu superheroi

El Museu del Montsià inaugura avui al vespre l'exposició D'Hèrcules a Superman, que es podrà veure a Amposta fins l'11 de juny. L'exposició és una iniciativa del Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Consell Català del Llibre per a Infants i Joves amb la col·laboració de Cavall Fort i el patrocini de la CAM (Caja de Ahorros del Mediterráneo).
Cada època i comunitat té els seus mites. Moltes activitats humanes (la ciència, l'esport, la música) i molts conceptes abstractes (la bellesa, la llibertat, la bondat) tenen els seus símbols i els seus mites. Les històries mitològiques tenen un origen llunyà, s'han nodrit de diferents fonts, i han estat reinterpretades al llarg del temps. Tots coneixen diferents mites com Elvis Presley, els Beatles, Madonna, Greta Garbo o Harrison Ford …, així com herois de la ficció cinematogràfica com Superman, James Bond, Indiana Jones… La literatura ha creat també nous mites com Carmen, Don Juan o Harry Potter.
Aquesta exposició ha estat programada pel Museu del Montsià al voltant de la celebració del Dia Internacional dels Museus, que serà el proper 18 de maig i que enguany té com a lema "Els museus i els joves". En l'exposició es contraposen mites antics i contemporànis com Hèrcules i Superman, Afrodita i la Barbie, Ulisses i Asterix …L'exposició, però, tracta principalment dels mites de les civilitzacions grega i romana que formen part del substrat europeu actual. En ella es combina una lectura adulta on predomina la voluntat de convertir-se en un element de reflexió sobre els vells i els nous mites i herois, amb una lectura infantil i juvenil on hi ha la voluntat de despertar la imaginació a través dels llibres. La unió entre mite i literatura ha estat volguda, ja que la literatura ens ha transmès tota aquesta tradició.
En l'exposició, a través de plafons, es fa una introducció a la mitologia, es compara amb els mites d'avui dia, s'explica el context territorial i cultural en què naixen aquests mites i finalment es narra la història i evolució dels principals déus com Urà, Gea, Cronos, Zeus, Hades... i herois com Prometeu, Hèrcules, Ulisses… Per apropar-nos a aquest passat mitològic s'utilitzen diferents recursos de l’imaginari europeu com il·lustracions de contes infantils, reproduccions d'obres d'art i imatges d'actors, així com vitrines on conviuen objectes arqueològics, on apareixen les representacions de l'època, i objectes quotidians on el mite ha estat elaborat amb uns paràmetres actuals. Per completar la mostra i cara al públic infantil i juvenil s'ha creat un espai de lectura on els nens podran gaudir entre uns 300 llibres de diferents tipus i temàtica, dedicats a aquest mites passats i presents.

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

2 COMENTARiS:

  1. I la Xena?

    :D

    conyes a banda, fa molt bona pinta... haurem de mirar si roda per alguna altra banda, l'exposició, que no sé si m'hi puc escapar...

    ResponElimina
  2. Com sempre, el problema és que l'arquetip viril ho domina tot. Les heroïnes han de semblar masculines, i tindre atributs masculins, per esdevenir mites. La mitologia occidental, que és la que conec, deixa en mal lloc a les dones. Segons les mitologies: ens fan pecar i per culpa d'elles es provoquen guerres en què moren o es perden els herois.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com