14 d’abr. 2011

'Sálvame', en el punt de mira del CAC


Pot agradar més o menys, però no deixa de sorprendre que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) haja demanat ara al Ministeri d’Indústria que inste Telecinco a emetre el programa 'Sálvame' fora de l’horari de protecció infantil per a menors de 13 anys. Això sí, el CAC ha hagut d'esperar a rebre dues queixes per analitzar el programa presentat per Jorge Javier Vázquez. En concret, van estudiar els programes emesos entre els dies 2 i 4 de març, i asseguren que hi van detectar “la presència freqüent de situacions de violència versemblant, no explícita i d’intensitat lleu, comportaments discriminatoris envers els homosexuals presentats de manera neutra, i presència reiterada de llenguatge groller d’intensitat alta”. Segons el CAC, la cadena hauria d'identificar en tot moment que no és apropiat per a menors de 13 anys, i emetre 'Sálvame' només entre les nou del matí i les cinc de la tarda, i entre les vuit de la tarda i entre les vuit del matí. És a dir, quan se suposa que els menors de 13 anys no estan mirant la televisió, una percepció que és totalment equivocada. Però, és clar, Telecinco emet 'Sálvame' des de les quatre de la tarda fins a les vuit, i al CAC consideren un perill que els menors de 13 anys, en lloc de mirar els canals infantils dels tipus Clan, Disney Channel, Super 3 i Boing -l'oferta, només citant els canals que emeten en obert, és plural i molt variada-, puguen optar per veure Jorge Javier Vázquez, Belén Esteban i companyia. A Telecinco, que considera 'Sálvame' com un programa per a tots els públics, encara ara es deuen estar petant de riure. En aquest sentit, crec que si un xiquet de menys de 13 anys mira 'Sálvame', els seus pares també deuen tenir alguna culpa, o com a mínim, alguna cosa a dir. De fet, la majoria dels aparells de televisió i també els descodificadors de TDT ja incorporen sistemes de control parental, per evitar que els menors puguen mirar tot sols alguns canals.

Com a programa d'entreteniment, 'Sálvame' és un híbrid brillant entre programa rosa i reality, amb l'únic objectiu d'entretindre l'espectador (la crònica rosa, com a mínim, també pretén informar). La majoria del temps, els protagonistes i per tant els entrevistats de 'Sálvame' són els propis col·laboradors del programa, amb la qual cosa el producte surt més barat que si haguessen de contractar exclusives de famosos de veritat. La fórmula els ha funcionat i ara l'han revifat amb l'excusa dels especials de 'La Caja'. Per tot plegat, no ens podem agafar seriosament tot allò que expliquen o tot allò que passa en el programa. Sempre he vist 'Sálvame' com una mena de paròdia d'altres programes fets més seriosament, com 'DEC' o 'La Noria'. És l'única manera d'entendre per què fan el que fan.

Via Comunicació 21
Imatge: Fórmula TV

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

1 COMENTARiS:

  1. Ja em perdonaràs, però La Noria, fet més seriosament que Sálvame ? . Tret de la tertúlia política, en molt contats moments, (Alfonso Rojo, Isabel Duran i M.A. Iglesias, quan vol, son tant frikis com el que més i perfectament asimilables a Kiko Hernandez o Karmele. De fet, a La Noria la majoria de espais, colaboradors i convidats son els mateixos que els de Sálvame. Inclus Jordi Gonzalea, no té res que envejar a J.J. Vazquez en els seus moments més mal educats i cruels amb segons qui. I en el súmmum de la des-vergonya, mig en broma mig seriosament, a un dels espais, ja li diuen "la hora de los tramposos" .
    Utilitzar l'argument, que sento sovint, de que es un programa molt en fet etc. no justifica moltes coses que es fan i veuen. Pos no hi ha pocs delinqüents que fan la seva feina de manera brillant....
    Risto Mejide deia l'altre dia que a Sálvame eren uns traficants de conflictes, de conflictes, misèries i d'enganys a l'espectador.
    La falta de respecte i l'insult es permanent, i mentre no se'm vengui com una ficció o obra de teatre, no em val que es un entreteniment, una parodia.
    És prostitució en estat pur, vendre's per diners. Res del que fan ho farien sinó fos pels 600/700/800 € diaris que cobren. Ara, tornant a Risto, ell, no se'n va estar d'anar al casament d'un dels productors del programa; casat, per cert, amb el responsable de la campanya de Montilla a la Generalitat, qui, vists els resultats, no es va digué deixar aconsellar pel seu futur marit, o potser massa ?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com