24 de set. 2009

El documental '50 en companyia', al mateix temps a La 2, TV3 i internet


Per primer cop des del Canal Olímpic, Televisió Espanyola (TVE) a Catalunya i Televisió de Catalunya emetran aquesta nit un mateix espai de forma simultània, a partir de les 23.50 hores. Es tracta del documental 50 anys en companyia, un llargmetratge produït per TVE, que recorda la història de TVE a Catalunya i la repassa la història de la televisió, i que la cadena estatal emetrà per La 2. En el cas de TV3, 50 anys en companyia es podrà veure dins de l'espai Sense ficció, i també per internet, a través del bloc del programa. El documental està narrat a partir dels records de trenta vuit personatges del món social, polític, cultural i esportiu de Catalunya i de les Illes Balears, i trasllada a l’espectador al passat a partir d’imatges, algunes de les quals són inèdites, que han estat rescatades de l’arxiu de TVE. La memòria selectiva d’aquesta audiència de luxe ens remetrà a programes emblemàtics que fins i tot van influir en la seua història personal.

Per tant, és un un recorregut sentimental per espais com A Fondo, Misterios al descubierto, Reina por un día, Amigos del lunes, Un millón para el mejor, Polideportivo, El Conde de Montecristo, Català amb nosaltres, Terra d’Escudella, Personatges, Vostè Pregunta, Doctor Caparrós i Musical Express, entre molts d’altres. Tots ells són records d’un temps en què calia empènyer en favor de les llibertats democràtiques i nacionals, i els professionals de TVE Catalunya ho van fer. Cal destacar el gran paper que ha tingut per la normalització del català i per a la creació d’una llengua estàndard en els mitjans de comunicació. Espais pioners en aquest sentit van ser Català amb nosaltres i Lliçons de català. També es va popularitzar la terminologia meteorològica en català, gràcies a la cura del lingüista Jem Cabanes i de l'home del temps Antoni Castejón.  A banda, TVE Catalunya a Miramar, i després a Sant Cugat, ha estat una pedrera de programes i de professionals per a tota la xarxa. Molts espais de TVE han estat produïts a Barcelona, des d’aquell inicial Balcón del Mediterráneo del 14 de juliol de 1959. Després, l’arribada de la segona cadena -l’UHF- va permetre crear a Catalunya una televisió innovadora i culta.

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com