4 de març 2009

La meitat del cinema, en català

La notícia cultural del dia és aquesta nova Llei de Cinema de Catalunya que està preparant el govern de la Generalitat, i de la qual el conseller Joan Manuel Tresserras ha donat avui els primers detalls. Ha estat en el programa Els Matins de TV3, amb Josep Cuní. Segons Tresserras, la situació actual del català a les sales de cinema és una "anomalia" del sistema cultural, un forat negre que s'ha de corregir. Així, Tresserras ha explicat l'esborrany de l'avantprojecte de llei del cinema, que preveu que la meitat de les pel·lícules que s'estrenen a Catalunya estiguen doblades o subtitulades en català. En aquest sentit, la falta d'oferta de cinema en català trau la raó als que afirmen que el castellà està perseguit i en clara situació de retrocés a Catalunya. És realment difícil trobar una sala de cinema en què poder veure en català una pel·lícula d'estrena, i més encara fora de Barcelona. En el cas de les Terres de l'Ebre, només la militància dels responsables dels cinemes de Roquetes permeten veure, de tant en tant, alguna pel·lícula traduïda al català, sobretot en cinema infantil i familiar. I com hem sentit dir alguna vegada al conseller de Cultura, en un país normalitzat les coses no s'han de fer per militància. Ara només falta que els grans estudis i els exhibidors entenguen que a mig termini també els serà rentable estrenar les seues produccions en català. A més, al nostre país hi ha una gran indústria i una gran tradició del doblatge, que fa que a casa nostre es facen alguns dels millors doblatges del món. La Generalitat donarà "estímuls" als exhibidors perquè potencien el cinema en català. Per tant, només faltarà que el públic català també responga, i que el fet de trobar-se un film en català a la cartellera no els face decantar-se per una altra pel·lícula, com de vegades passa ara.

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com