28 de maig 2008

L'spam surt d'aquí: el gag dels Monty Phython

Fins ahir no sabia que la paraula spam, en realitat, prové d'una marca de pernil cuit en conserva, creada per la Hormel Foods Corporation l'any 1937. Ho vaig descobrir mirant un documental sobre el correu brossa, dirigit per David Manning, que havia gravat fa uns mesos, quan va estrenar-lo el canal temàtic Odisea. El programa ofereix una mirada còmica però molt documentada del fenomen de l'spam, una forma de fer publicitat a través d'internet que consisteix en enviar missatges de forma massiva, sense que el destinatari ho haja sol·licitat. Alguns consideren l'spam com un dels problemes més greus d'internet, i el documental fins i tot recull unes declaracions de Bill Gates, que el 2004 va pronosticar que l'spam s'hauria acabat dos anys després, el 2006.
Com se'ns explica al documental, Spam era una marca de pernil en conserva, que va ser molt utilitzada al Regne Unit durant el racionament d'aliments de la Segona Guerra Mundial, i que també era l'aliment bàsic dels soldats britànics i soviètics. Això explica que fos l'objectiu de la paròdia d'un dels gags més famosos del grup Monty Phyton, de l'any 1970, en què dues persones intenten menjar alguna cosa en un restaurant ple de víquings, però tots els plats porten spam. Tot i que el gag és força curt, la paraula spam es pronuncia un mínim de 132 vegades! Recordava aquest esquetx, però no la paraula concreta que utilitzaven, ja que als subtítols en castellà, com veureu, sempre la traduïen per "cerdo"...



En aquest documental, l'exmembre dels Monty Phyton que feia de cambrera, Terry Jones, explica que es pensaven que la BBC els posaria problemes per dir el nom d'una marca, ja que estava prohibit fer publicitat, però que ells van utilitzar l'spam com a genèric, ja que la paraula ja havia calat molt en el llenguatge popular. Anys més tard, el 3 de maig de 1978, el pare de l'spam modern, Gary Thuerk, va fer un enviament massiu d'un correu electrònic a centenars de militars i universitats de la xarxa ARPAnet, l'antecedent directe de l'actual internet, per convidar-los a la presentació del sistema DECsystem 2020. Però el naixement de l'spam actual se situa al març del 1994, quan el gabinet d'advocats Canter and Siegel publica a Usenet un missatge publicitari que va fer que aconseguís facturar 10.000 dòlars dels seus amics i lectors a través de la xarxa. Els anys següents l'ús de l'spam va popularitzar-se fins als límits que avui coneixem, i un usuari d'internet va recordar el gag dels Monty Phyton sobre el pernil en conserva. Va ser així com va començar a utilitzar-se la paraula spam per referir-se als correus electrònics no desitjats.

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

4 COMENTARiS:

  1. no pot ser que no ho sabesses!

    si fins i tot fa temps vaig posar la imatge al basar!

    http://www.basar.cat/?p=116


    no dixa de ser divertit l'origen de la paraula, no? dels Monty Phyton!!!!

    ResponElimina
  2. inclos abans dels Monty, ja tenia certes "conotacions", ja que com dieu, des de la guerra II, era sinonim de menjar barat, i dolent, o sigui lo que ara diem menjar basura.
    Ja us portaré una llauna, jo memjava tonelades i tonelades de petit!

    ResponElimina
  3. Si si, natros a "el far del sud" ja vam fer un petit article a la radio i al bloc del tema cap al desembre. http://elfardelta.blogspot.com/2007/12/lorigen-de-lspam.html

    ResponElimina
  4. Brian, t'agafo la paraula.
    La propera vegada que vages per casa, porta'm una ració d'spam!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com