26 de maig 2006

Les tres lleis de la robòtica

Els relats de ciència ficció d'Isaac Asimov es fonamenten en les tres lleis que estan integrades als robots. La primera llei: un robot no pot fer mal a un ésser humà, ni permetre per omissió que els humans puguin patir cap mal. La segona llei: un robot ha d'obeïr les ordres donades pels humans, excepte quan les ordres entren en conflicte amb la primera llei. La tercera llei: un robot ha de protegir la seua existència, sempre que aquesta protecció no entri en conflicte amb la primera o la segona llei. Ens trobem a Chicago, a l'any 2035, i aquests tres principis de la societat robòtica garanteixen una convivència harmònica amb els humans... Però què passaria si uns nous models de robot, els avançats NS-5, comencessin a desobeir les tres lleis de la robòtica?
Això és el que proposa l'obra més coneguda del novel·lista rus, I, robot, que l'any 2004 va ser portada al cinema per Alex Proyas (El cuervo). Una pel·lícula que Canal+ estrena aquesta nit a les 22.00 hores, i en què Will Smith interpreta el detectiu Del Spooner, que rep l'encàrrec d'investigar la mort de l'enginyer robòtic més important, el creador del model NS-5. Així, Del Spooner es veurà implicat en una lluita contra la complexa i perillosa conspiració dels androides, però sobretot haurà de saber afrontar els seus fantasmes interiors...
La versió cinematogràfica no va acabar d'agradar els fans dels relats d'Asimov, però és una bona manera d'entrar en alguns dels seues conceptes sobre el futur i començar a conèixer la seua immensa obra literària.

Yo, robot s'estrena aquesta nit Canal+, a partir de les 22.00 hores.


Més informació:
-Web oficial de la pel·lícula I, robot
-Web promocional de Positronic Technology, amb detalls tècnics del model NS-5 (permet fer un robot a mida del comprador potencial)
-Les tres lleis de la robòtica, a la Wikipèdia (en castellà)
-Yo, robot, a la Wikipèdia (en castellà)

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com