15 de jul. 2008

Cineastes contra Televisió de Catalunya

El programa Sala 33 va reemetre ahir a la nit el documental Cineastes contra magnats, que el realitzador Carles Benpar va estrenar l'any 2005 a partir d'un conegut llibre homònim que ell mateix havia escrit anys abans. Cineastes contra magnats és un assaig en defensa dels drets morals dels cineastes, davant les manipulacions que pateixen les pel·lícules, des dels primers anys de la història del cinema fins al domini actual de la televisió i el món digital. El documental compta amb interessants imatges d'arxiu i amb les opinions de cineastes tan reputats com Milos Forman, Sydney Pollack, Jules Dassin, Arthur Penn, Richard Fleischer, Stanley Donen, Jack Cardiff, John Huston, Luis García Berlanga, Elliott Silverstein o Woody Allen, que reclamen el dret que tenen els directors com a autors de l'obra cinematogràfica. Per tant, el documental denuncia els abusos dels magnats de la indústria i de les cadenes de televisió, que acceleren, reenquadren, mutilen, tornen a editar, coloregen o simplement interrompen les pel·lícules amb publicitat. Estava mirant Cineastes contra magnats quan vaig pensar que no deixa de ser paradoxal que Televisió de Catalunya emetés un documental que posa al descobert moltes d'aquestes pràctiques perverses que utilitzen els canals per fer més comercials les pel·lícules, fins i tot la mateixa TV3. Per exemple, al documental hi ha diferents moments en què aparaix la pantalla d'una televisió amb el film Las nieves del Kilimanjaro, en què un hipotètic canal sobreimpressiona un ròtul amb l'anunci d'una retransmissió del campionat mundial de mus, en acabar la pel·lícula. Doncs bé, poc abans que acabés Cineastes contra magnats, que per sort no va ser interromput per cap pausa publicitària, el canal 33 va sobreimpressionar a la pantalla un ròtul en què anunciava que tot seguit s'emetria l'espai Cànon visions, amb un documental titulat El pou. Quina falta de sensibilitat, precisament amb una pel·lícula que denuncia aquest tipus de pràctiques per part de les televisions! Televisió de Catalunya es mereix estar al llistat d'enemics de l'obra cinematogràfica, vaig pensar. Estava tan indignat que vaig quedar-me a veure què era El pou. Com a mínim, vaig emportar-me una sorpresa agradable, ja que es tractava d'un documental dedicat a la relació d'Orson Welles amb Espanya. Però tot seguit em vaig emportar un altre disgust, ja que durant l'emissió d'El pou també van aparèixer dos ròtuls més a la part superior de la pantalla: un per anunciar que després passarien el programa Arquitectures i l'altre per avisar que avui fan el programa sobre economia Valor afegit.

Si encara no heu vist Cineastes congra magnats, podeu veure'n la reemissió a TVCi, el proper 18 de juliol a partir de les 22.45 hores (disponible al dial 93 de Digital+, en directe per internet i també a Zattoo).

Més informació:
-La 'manipulación' cinematográfica (El País)

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com