11 de març 2012

Fukushima un any després, a National Geographic Channel


L'11 de març de 2011 a les 14.46 hores de la tarda, un terratrèmol de magnitud 9,0 en l'escala de Richter va sacsejar Japó. L'epicentre es va situar al mar, davant de la costa de Honshu, i el tremolor va durar uns cinc minuts, temps suficient per convertir-se en el terratrèmol més potent sofert al Japó i el quart més potent de la història.

Exactament un any després, el diumenge 11 de març de 2012, National Geographic Channel commemora aquesta tragèdia amb una programació especial que inclou l'estrena d'un episodi de la sèrie Segundos Catastróficos titulat, precisament, Fukushima i l'emissió del documental Testigos: la tragedia de Japón. La cita, el dia de l'aniversari de la tragèdia, a partir de les 21.30 hores.

Al llarg de la vetllada, National Geographic Channel recordarà què va passar minuts després del terratrèmol i també la posterior alerta de tsunami, una catàstrofe que va desembocar en una alerta nuclear després de conèixer que el tsunami podrien haver danyat els nuclis de diverses centrals nuclears de la zona afectada, entre elles la de Fukusima, una de les més grans del país. A les enormes pèrdues materials i de vides humanes, en poques hores es va sumar una situació de pànic nuclear durant la qual es van haver de prendre decisions crítiques.

El primer documental recorda la cronologia dels fets. Mentre Japó trontolla després del terratrèmol més potent de la seua història, un tsunami de 14 metres escombra la central nuclear de Fukushima Daichi i deixa inutilitzat el subministrament elèctric i els sistemes de refrigeració, bàsics per al seu funcionament. En quedar sense electricitat, la central corre el perill que es produeixi una fusió del nucli del reactor, cosa que els enginyers intenten evitar. Els reactors comencen a reescalfar-se i acaben produint dues explosions que destrossen la central i dispersen la radiació. Japó s'enfronta a la pitjor emergència nuclear des de Txernòbil.

El documental segueix la investigació d'un expert internacional en energia nuclear per esbrinar què va passar i si es va poder fer alguna cosa per evitar-ho. A més, Fukusima rememora com es va gestionar aquesta crisi des del govern central, sabent que eren cinc les plantes nuclears a la zona del desastre.

A continuació, a les 22.30 hores, National Geographic Channel completarà el seu especial aniversari de Fukusima amb el documental La tragedia del Japón, documental realitzat a través dels vídeos domèstics, filmats amb càmeres de vídeo i telèfons mòbils, pels mateixos afectats per la tragèdia. En els primers vídeos, residents dels afores de Tòquio demanen calma. Però, a mesura que el tremolor es fa gran, es provoca el pànic. Cauen els sostres de centres comercials, el paviment s'obre, les canonades esclaten llançant aigua a la superfície, els gratacels i altres construccions comencen a vibrar de forma molt sensible, i la població surt espaordida de casa a la recerca d'alguna protecció.

Mentrestant, a la zona costanera de Japó, les sirenes llancen l'alerta de tsunami. Gairebé sense temps per reaccionar, quan tot just han passat 30 minuts del tremolor principal, una onada de gegantines proporcions engoleix les poblacions costaneres. Des zones de muntanya i des de llocs protegits, els supervivents usen els seus telèfons i càmeres de vídeo per documentar l'horror que estan vivint, alhora que els helicòpters segueixen la trajectòria destructiva de l'ona que devora tot el que troba al seu pas.

Gràcies a aquests improvisats i valents videoafeccionats,  i a les noves tecnologies, aquest segon documental ofereix el testimoni audiovisual de les conseqüències del tsunami a la regió. Des de l'aeroport de Sendai al petit poble de Otsuchi, passant per la ciutat de Asahi, tot és destrucció: les imatges mostren cases doblegades com cartes i cotxes devastats. La desolació és tal que sobren les paraules. Només queda lloc per a les immediates reaccions de pànic, terror i incredulitat, les petjades emocionals recollides després de la tragèdia, que s'uneixen als primers intents de recerca de supervivents.

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com