18 de nov. 2008

Un cub de Rubik a la plaça de l'Absis

Avui l'Ajuntament de Tortosa ha fet públiques les importants troballes arqueològiques que s'han localitzat a les excavacions prèvies a les obres de reurbanització de la plaça de l'Absis. El més important és que aquestes obres han deixat al descobert un tram de la muralla andalusí dels segles VIII-X, que separava l'antiga Medina musulmana dels ravals de la ciutat, i que explica la difícil orografia urbana d'aquesta zona del nucli antic de Tortosa. La última urbanització (amb còdols de riu) d'aquesta plaça era de la primera meitat dels anys setanta, i per això no és d'estranyar que entre les runes haja aparegut el cub de Rubik que apareix a la fotografia. El seu inventor va ser l'escultor i professor d'arquitectura hongarès Ernö Rubik, molt interessat per la geometria i l'estudi de la forma tridimensional, qui va inventar-lo l'any 1974 i va batejar-lo com a cub màgic. Com podeu llegir a la Viquipèdia, el primer lot de prova es va fer a finals de 1977 i va ser comercialitzat per les botigues de joguines de Budapest. De fet, la popularitat del cub va créixer a Hongria gràcies al boca-orella, i més endavant la casa Ideal Toys va comercialitzar un cub més lleuger, i va decidir rebatejar-lo per poder vendre'l a Occident, a l'altra banda del Mur de Berlin. Així, van pensar alguns noms comercials com Nus Gordià o bé Or Inca, però la companyia finalment va decidir rebatejar-lo com a cub de Rubik, i exportar-lo per primer cop fora d'Hongria al maig de 1980. El seu èxit internacional va ser absolut, i les còpies i imitacions pirates del cub de Rubik, gairebé inevitables. A més, quasi tots els que vam ser menuts durant els anys vuitanta vam tenir un cub de Rubik a les nostres mans. El conegut trencaclosques mòbil, amb cares subdividides en quadres de colors, ens va portar de cap durant setmanes i mesos, i encara som molts, els que no hem aconseguit acabar-lo de reordenar mai.

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

1 COMENTARiS:

  1. Si te fa gràcia resoldre'l, a la 'Investigación y Ciencia' del mes d'octubre sortia un article sobre 'grups simples' i 'grups "esporàdics"', crec recordar, en els quals estan basats el Cub de Rubik i els altres trencaclosques d'aquest estil. Allí explica com 'classificar' cada moviment com una operació i així amb una successió d'operacions portar a terme un canvi concret i desitjat. D'aquesta manera es pot resoldre fent moviments intel·ligentment.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com