30 d’oct. 2007

La memòria àudiovisual és un 'Material sensible'

Pocs programes de la televisió actual m'agraden més que Material sensible, l'espai de l'Àrea de Documentals, Educatius i Nous Formats de Televisió de Catalunya, que TV3 emet tots els dijous a la nit. Com que gairebé no miro la televisió generalista, el vaig descobrir fa tres setmanes tafanejant pel satèl·lit, gràcies a Televisió de Catalunya Internacional (TVCi). De fet, ha arribat un moment en què veig més TVCi que TV3 o el canal 33. Com us deia, Material sensible em sembla un programa excel·lent, dedicat al gènere cinematogràfic més popular de la història: les pel·lícules familiars. Com recorda el web del programa, les pel·lícules familiars són un cinema ple d'emocions i jocs, d'intimitats i d'escenes domèstiques, que amb el pas del temps i l'evolució de la tecnologia han esdevingut uns documents carregats d'història. D'alguna manera, aquestes pel·lícules casolanes són un precendent clar de l'actual You Tube, els vídeos del qual potser seran estudiats pels historiadors, d'aquí a 100 anys. De fet, m'ha fet gràcia trobar alguns vídeos de Material sensible penjats a You Tube, al canal de vídeos de TV3. Tot i així, Material sensible té un web molt complet, en què se'ns explica l'objectiu i l'esperit del programa, i en què podem veure els programes emesos. La docusèrie té 13 capítols i es pot veure a TV3 (i també a TVCi) tots els dijous a les 23.15 hores. Material sensible ens ensenya com era la vida quotidiana de la gent entre els anys 20 i 70 del segle XX, però també fa que els autors, els familiars o els descendents dels cineastes domèstics comentin les imatges i també els seus records. La setmana passada vam poder descobrir la memòria íntima de la família de l'editor Carlos Barral, però també vam descobrir com era la vila marinera de Calafell abans de la Guerra Civil. Una veritable joia. El programa de l'1 de novembre estarà dedicat a les pel·lícules de Ramon Calonge, un industrial de la ciutat de Berga.
D'altra banda, també m'ha agradat comprovar que el web de Material sensible recomana els espectadors com enviar-los i com digitalitzar les pel·lícules domèstiques, així com que els ajudin a localitzar els autors de films casolans que han quedat sense identificar. Tot seguit us poso un vídeo del canal de TV3 a You Tube, en què Material sensible recupera una pel·lícula de la família de Salvador Solé, filmada durant els anys seixanta a Tarragona...


About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com