12 de juny 2007

Naranjito té 25 anys

Molt abans que Oliver i Benji de la sèrie Campeones, els xiquets de la nostra generació vam descobrir el futbol amb uns altres dibuixos animats, els de Naranjito de la sèrie titulada Futbol en acción. Va ser una producció de TVE (a càrrec de Claudi Biern Boyd, amb la col·laboració de Nippon Animation) amb motiu del Mundial de Futbol del 1982. La sèrie tenia 26 episodis i Naranjito, que era la mascota oficial dels Mundials organitzats per Espanya, havia de recuperar les pel·lícules dels campionats anteriors, amb l'ajuda dels seus amics Clementina i Citronio. Els seus antagonistes eren Zruspa, Coco i Imarchi. Aquell va ser un gran any per a l'animació estatal, ja que TVE també va estrenar D'Artacan y los Tres Mosqueperros. Però molt més que D'Artacan, Naranjito ja va esdevenir fa uns anys l'emblema pop de tota una generació de la gent que ara tenim entre 30 i 35 anys. De fet, jo mateix porto un clauer amb Naranjito a les claus del cotxe; un clauer original de l'època, que l'empresa citrícola Viveros Alcanar va fer quan els telèfon encara no tenien el prefixe incorporat i encara hi havia una Avenida de José Antonio en aquesta població del Montsià.
Per recordar aquell any màgic de 1982, però sobretot per rememorar el Mundial de Futbol (que Espanya tampoc va guanyar), Canal+ ha preparat un programa especial que serà estrenat demà, dimecres 13 de juny, a les deu de la nit. Al país hi havia un gran pressentiment que Espanya podia guanyar el Mundial, ja que Alemanya s'havia emportat el campionat que havia organitzat el 1974, i Argentina, el seu Mundial del 1978. Per tant, havia arribat l'hora d'Espanya, que vivia un moment dolç després d'haver superat el cop d'estat del 23-F i preparava les noves eleccions a l'octubre (que guanyaria per primer cop el socialista Felipe González). Però la realitat és que el Mundial de 1982 va ser la derrota més dolorosa d'un país organitzador. Amb tot, els Mundials de Naranjito van acumular un munt d'anècdotes curioses: un partit va acabar amb el resultat de 10-1, i va ser la primera vegada que dos equips van reconèixer que havien pactat un resultat. A més, un dirigent kuwaití va saltar a la gespa per protestar l'atorgament d'un gol. I segons els experts, España'82 va escenificar un dels partits més bonics de la història dels Mundials, el mític Brasil-Itàlia, i també un dels més dramàtics, França-Alemanya. Va ser el primer Mundial disputat per un jove Diego Armando Maradona (que no havia jugat a Argentina'78), però sobretot va ser el Mundial de la selecció d'Itàlia, amb el primer ministre Sandro Pertini trencant el protocol i celebrant la victòria a la final, a la tribuna d'autoritats.
En fi, aquí teniu un dels fragments més recordats de Futbol en Acción, quan Naranjito es queda pansit per culpa d'una injecció dels dolents...

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com