11 d’abr. 2007

El western i les carlinades

Alguna vegada, parlant sobre aquest gran gènere cinematogràfic amb el meu amic Guillermo Soler, li havia comentat que les guerres carlines em semblen l'equivalent ibèric a la Guerra de Secessió nord-americana, que configura tot un subgènere dintre del western. De fet, les carlinades i la guerra entre els estats del Sud i del Nord són dos conflictes civils coetanis, molt territorialitzats i fortament ideologitzats, per l'establiment d'un nou ordre polític i amb la conseqüent reacció tradicionalista, contrària als canvis. Als estats del Sud encara hi ha gent que al jardí de casa no hissa la bandera de la Unió, sinó la senyera sudista, de la mateixa manera que al nostre país va perviure durant dècades un carlisme que més endavant va diluir-se amb el franquisme i després, en el cas de Catalunya, a CiU. Fa uns mesos, parlant amb l'escriptor Andreu Carranza sobre les dificultats de portar L'Hivern del Tigre a la gran pantalla, vam coincidir en el fet que si el general Ramon Cabrera fos americà, ja tindria tantes pel·lícules com el general Custer. I el setge de Morella donaria perfectament per fer grans escenes èpiques, com les de la batalla d'El Álamo. De fet, jo ja tinc el meu candidat per interpretar el Tigre del Maestrat. Carranza proposava Antonio Banderas, però jo preferiria Jordi Mollà, que de fet ja va aparèixer a l'última versió d'El Álamo. Però bé, tot això venia perquè l'editorial Cossetània ha editat el llibre Carlinades. El far west a la catalana, que Jaume Grau ha escrit dintre d'una col·lecció coordinada per Enric Calpena i Oriol Junqueras. El llibre es presentarà demà dijous, 12 d'abril, a les 19.30 hores del vespre, a la llibreria Catalònia de Barcelona (Ronda de Sant Pere, 3). Teniu més informació sobre el llibre al bloc de Cossetània.

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

1 COMENTARiS:

  1. No dic que el setge de Morella no doni per a una pel·lícula. El que sí que veig és que aquesta pensada forma part d'un procés de "reivindicació" de Ramon Cabrera, que va tenir el seu moment estel·lar amb l'Any Cabrera organitzat l'any passat. Si algú es vol passar pel meu bloc hi trobarà un text que vaig escriure al respecte.

    http://tonigallardo.blogspot.com/2006_02_01_archive.html



    Per resumir: Cabrera és un mer mite per aquest mateix "carlisme sociològic" supervivent fins als nostres dies. Ni militar valent, ni sagaç estrateg, ni res de res. Un covard especialitzat en matar persones indifenses i amb molta habilitat per fugir quan era derrotat deixant tirada la seva gent. El més incomprensible és que Cabrera pugui ser reivindicat per persones no tan sols intel·lectuals, sinó a sobre presumptament progressistes.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com