3 d’oct. 2006

Amo a Laura i el robatori de l'escó de ZP

Aquesta vegada sí que m'ho havia cregut... Però sembla que és veritat, i que el famós acte vandàlic que van protagonizar quatre joves al Congrés dels Diputats no és més que una campanya publicitària realitzada per la mateixa agència que va preparar el videoclip Amo a la Laura per a la cadena MTV. Suposo que ja sabeu de què us estic parlant. Es tracta d'un videomuntatge fals que en pocs dies ha estat un veritable èxit a internet (el vídeo ja ha estat vist més de 300.000 vegades), i que ha aconseguit fer-se un forat als mitjans de comunicació convencionals. Segons ¡Vaya Tele!, la innovadora estratègia de promoció publicitària ha consistit en crear un bloc fictici, Levánte ZP, en què un grup de joves (un col·lectiu imaginari anomenat 4 Gatos) aconsegueix entrar una nit al Congrés dels Diputats i emportar-se l'escó del president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.
A partir d'aquesta idea, l'agència de publicitat Tiempo BBDO s'hauria encarregat de filmar i difondre un vídeo que combina imatges reals i falses. Dins de l'hemicicle, i abans d'emportar-se la cadira de ZP, els joves encaputxats deixen un cartell amb el lema: "El 16 de octubre en pie contra la pobreza". La iniciativa, per tant, correspon a la campanya Levántate contra la pobreza, impulsada por la ONU en el marc de la Campaña del Milenio, que pretèn mobilitzar milions de persones el proper 16 d'octubre.
La polèmica, però, ha sorgit quan els mitjans seriosos han difòs el vídeo, i han afirmat que les càmeres de segutretat havien identificat el funcionari del Congrés dels Diputats que hauria col·laborat amb la filmació. Segons diuen, el fiscal general ja està estudiant la cinta, i el funcionari ha estat expedientat. El que no està clar és si aquestes informacions també formen part de la campanya publicitària, ja que encara no he vist cap declaració del fiscal, i potser això també és una dada falsejada -que els mitjans també s'han empassat- perquè la història siga més creïble. La realitat és que el bloc continua actiu amb centenars de comentaris, i que el vídeo, que continua penjat a You Tube, està fet amb molt mitjans tècnics i amb coneixements clars del llenguatge audiovisual, encara que tinga una aparença amateur. La intriga està perfectament construïda, amb els joves encaputxats i els funcionaris al fons dels passadissos, el plànol general dels nois sortint per la finestra i la fugida amb el cotxe... La sensació de veracitat està molt ben aconseguida. Així, el vídeo s'ha difós a través d'un bloc de disseny modest, creat a Blogger, i amb el servei de You Tube, que és el que segurament utilitzarien una colla de joves activistes que vulguessin que el seu missatge arribés lluny.

Si encara no heu vist el vídeo, cliqueu aquí mateix.
Si voleu entrar al bloc Levántate ZP, cliqueu aquí mateix.

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com