10 de juny 2010

'Cerdà, un visionari maleït", el documental de la vaga

Tenia una certa curiositat de veure quina audiència va tenir TV3 aquest dimarts, dia de la vaga dels treballadors del sector públic. Finalment, avui hem sabut que Televisió de Catalunya va registrar la pitjor quota diària del curs en aquest dia de la setmana, amb un 10,9% de quota de pantalla. De fet, només van funcionar el Telenotícies i l'emissió del dia de "La Riera", els dos únics espais que no eren repeticions. Ni tan sols va anar bé el debat de l'"Àgora", que va caure fins al 4,9%. Tot i així, personalment vaig aprofitar les redifusions amb motiu de la vaga per recuperar un documental que m'havia perdut fa uns mesos, i que TV3 havia estrenat al gener d'enguany dins de l'espai "Sense ficció". Es tracta de Cerdà, un visionari maleït, que TV3 va programar al mateix temps que La 1 de TVE estava fent la primera part del partit amistós entre Espanya i Polònia. En aquest documental, que es va fer coincidint amb el 150è aniversari del Pla Cerdà, el periodista i reconegut cronista de Barcelona, Lluís Permanyer, evoca l'aventura urbanística de dimensions gegantines que va impulsar la ciutat cap a la modernitat, però que sobretot explica la Barcelona que coneixem avui dia. Amb tot, aquesta pàgina brillant i decisiva de la història de Barcelona és també un relat de la injustícia i de la maledicció que va envoltar Ildefons Cerdà, fins i tot molts anys després de l seua mort. De fet, Cerdà era un enginyer i havia estat militar, i treballava per al Ministeri de Foment. Per tant, el seu pla es veia com una imposició de l'Estat liberal a la ciutat de Barcelona. En aquest sentit, el documental trenca molts de mites, ja que explica que el mateix Ajuntament i la burgesia barcelonina de l'època, així com els arquitectes modernistes i noucentistes, van posar traves de tot tipus fins acabar desvirtuant l'Eixample que Cerdà havia dissenyat. A banda d'explicar el context històric que justificava l'enderroc de les muralles i el disseny d'un nou urbanisme per a una ciutat en plena expansió per la revolució industrial, el documental produït per TV3 i Paral·lel 40 té una factura tècnica impecable. Potser abusa de la narració en veu de Permanyer, però també és una oportunitat de veure en acció Salvador Tarragó, com uns dels experts consultats...

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com