27 d’oct. 2009

Un llibre repassa la història de la tele catalana que es va estroncar amb la Guerra Civil


La Generalitat republicana governada per Francesc Macià va estar a punt de tirar endavant el projecte de la primera televisió catalana, entre els anys 1932 i 1936, de la mà de la jove i ja poderosa Ràdio Associació de Catalunya (RAC). Però la mort de Macià, els Fets d'Octubre de 1934, i sobretot l'esclat de la Guerra Civil i l'arribada de Franco al poder, van estroncar un projecte que pretenia posar Catalunya a l'avantguarda de la producció audiovisual europea. Això és el que explica el llibre República TV, que Francesc Canosa ha escrit a partir de la seua tesi doctoral i de sis anys de recerca, i que l'editorial Dux Ed. posa a la venda la setmana que ve. Aquest matí hem conegut aquesta història desconeguda sobre els pioners de la televisió a Catalunya, gràcies a un molt bon reportatge publicat a les planes de cultura del diari Avui, titulat La televisió de Macià.

La Generalitat tenia transferides les competències en l'àmbit de les comunicació a partir de l'Estatut del 1932, i Macià era un gran afeccionat al cinema, a més de ser el primer polític català que havia esdevingut una estrella mediàtica. De fet, un dels seus projectes més ambiciosos era ferun Hollywood català a Montjuïc. Per això no va dubtar a donar suport personal i polític al projecte de la RAC de fer una televisió a Catalunya, que finalment havia de posar-se en marxa l'estiu del 1936. La RAC havia comprat una potent emissora Telefunken a Berlin, i un any abans havia adquirit gairebé 30.000 metres quadrats de terrenys a Viladecans, per fer-hi els estudis. La primera emissió havia de ser amb motiu de l'Olimpíada Popular de Barcelona, la rèplica als Jocs Olímpics organitzats a Berlin per l'Alemanya Nazi, que es consideren el primer esdeveniment televisat. Però el cop d'estat i l'inici de la Guerra Civil van frenar definitivament la posada en marxa de la primera tele catalana. El 26 de gener de 1939, l'emissora va ser ocupada per les forces franquistes i es va convertir en Cooperativa Radio España. Després, van haver de passar 23 anys perquè la televisió arribés a Barcelona, el 1959. El nou aparell es va popularitzar durant els anys 60, i el català es va parlar per primer cop a TVE el 1964. TV3 no va començar a emetre fins el 10 de setembre de 1983.

*També pots llegir:
-La televisió de Macià (Avui)
-Web de la Ràdio Associació de Catalunya

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com