21 de març 2009

'The Stranger', pel·lícula completa al bloc col·lectiu Cinema-Classics

El bloc col·lectiu Cinema-Classics, que ahir era reconegut com a bloc del dia a l'espai del portal 3cat24 de Televisió de Catalunya, ofereix des d'ahir la possibilitat de veure una altra pel·lícula protagonitzada per Edward G. Robinson. Així, si fa dues setmanes vam poder veure Perversidad, de Fritz Lang, des d'ahir va arribar el torn de The Stranger, la pel·lícula d'Orson Welles de l'any 1946, que al nostre país es coneix amb diferents títols, com El extraño o El extranjero. El fet de poder oferir pel·lícules completes al bloc respon a la política de compartició de continguts del portal ADNStream. Tot i que se li poden trobar desenes de defectes, El extraño és una de les nostres pel·lícules favorites de sempre, i no només de la filmografia de Welles, sinó de tota la història del cinema. Feta només cinc anys després de Ciutadà Kane, és el tercer llargmetratge dirigit per Welles, just després de la pel·lícula maleïda El cuarto mandamiento (1942). Igual que amb el seu segon film, Welles va haver de patir que els productors de la pel·lícula també alteressen el muntatge final d'El extraño. La pel·lícula, que d'alguna manera alerta del perill que criminals de guerra nazis s'estiguen amagant als països aliats amb altres identitats (només feia un any que s'havia acabat la Segona Guerra Mundial), va ser prohibida a l'Estat espanyol per la censura franquista, i no va ser fins molts anys després que va estrenar-se a Espanya, directament a la televisió. En qualsevol cas, El extraño és una de les pel·lícules menys personals de Welles, un encàrrec que li va servir per demostrar a Hollywood que també podia ser un director dels anomenats artesans. Welles es va reservar el paper de Franz Kindler, un antic oficial nazi acusat de ser un dels màxims responsables de l'holocaust dels jueus, que aconsegueix fugir d'Alemanya i refugiar-se en un petit poble de Connecticut. L'única pista que la comissió de crims de guerra té per identificar-lo és la fascinació del refugiat nazi pels rellotges antics, i per això l'agent Wilson (interpretat per un sempre efectiu Edward G. Robinson) es desplaça fins al cor de l'Amèrica més idíl·lica per intentar localitzar el monstre. Per fer-ho, Wilson segueix un antic camarada de Kindler anomenat Meinike, que poc després d'arribar al poble és assassinat. El que ningú sap al poble és que ara Franz Kindler es fa passar per un agradable mestre d'institut, que està a punt de casar-se amb la jove Mary Longstreet (Loretta Young), la filla d'un jutge de la Cort Suprema dels Estats Units. El extraño és una intensa mostra de cinema negre barrejat amb suspens i intriga política, amb moments memorables com l'escena de la persecució final.

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com