2 de febr. 2009

Dia de la Marmota amb marató del film 'Atrapado en el tiempo'

Acaba de començar oficialment el Dia de la Marmota. El 2 de febrer, dia de la Mare de Déu de la Candelera, va ser un dels primers dies afegits al calendari geek (frikis dels ordinadors) en homenatge a la pel·lícula Groundhog Day, aquí coneguda amb el títol en espanyol Atrapado en el tiempo. La tradició ve a ser la mateixa, ja que la Candelera servia antigament per saber quant duraria l'hivern (si la Candelera plora, el fred és fora; si la Candelera riu, el fred és viu), mentre que l'aparició de la marmota indica els dies que li queden a l'hivern. En aquest sentit, per celebrar el Dia de la Marmota, la plataforma Digital+ ha programat una marató de la pel·lícula Atrapado en el tiempo al seu Canal+ DCine, que ha començat aquest matí a les 10.40 hores i que durarà tot el dia, amb redifusions fins a les 23.37 hores. Per tant, Canal+DCine repetirà avui Atrapado en el tiempo un total de 9 vegades! Un homenatge que alguns jutjaran excessiu, i més tenint en compte que és una pel·lícula que ja han repetit infinitat de vegades en altres canals obert (sobretot, a TV3, que sent una predilecció especial per Atrapat en el temps), i també que Canal+Dcine és un dels canals premium de Digital+ (el paquet més barat en què està inclòs costa 37,95 euros).







Segur que ja coneixeu l'argument d'Atrapado en el tiempo. A la pel·lícula, Phil (Bill Murray) és un periodista i meteoròleg que es trasllada amb un equip de la seua cadena al poble de Punxsutawney, a l'estat de Pennsylvania, per cobrir el festival rural que cada any se celebra pel Dia de la Marmota, jornada en què un animal d'aquesta espècie indica amb el seu comportament els dies que falten perquè acabe l'hivern. Quan acaben la seua feina, un temporal de neu els deixa incomunicats al poble, i quan es desperta l'endemà descobreix que encara es troba al 2 de febrer, i que el Dia de la Marmota ha començat una altra vegada. Això dóna al personatge de Bill Murray l'oportunitat de repetir una vegada i una altra el mateix dia, aprofitant-se de les coses que ja sap però també evitant repetir els mateixos errors, sobretot per intentar conquerir l'amor de la reportera interpretada per Andie McDowell. La pel·lícula, dirigida l'any 1993 per Harold Ramis, va ser acusada de plagi per l'escriptor català Miquel de Palol, que va denunciar que "l'argument, el tractament, l'evolució, les anècdotes i infinitat de detalls" d'Atrapado en el tiempo són idèntics a la tercera part del llibre El Jardí dels Set Crepuscles, que duu per títol Història del Sopar a ca la Virgínia Guasch. El llibre de Palol és del 1989 i la pel·lícula va fer-se quatre anys després, però l'autor va desistir de portar la productora Columbia Pictures als tribunals perquè no tenia mig milió de dòlars per afrontar el procés judicial. De fet, sempre he pensat que Palol té raó, sobretot perquè en català el doble sentit de la paraula "temps" té més sentit que en anglès. El personatge de Bill Murray era l'home del temps, però també un home atrapat en el temps. En canvi, en anglès el temps cronològic és time, mentre que el temps metereològic és weather. Potser per això el títol original és Groundhog Day, la traducció literal del qual és El Dia de la Marmota, que és el títol que la pel·lícula va tenir en alguns països d'Amèrica del Sud.



About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

1 COMENTARiS:

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com