26 de gen. 2009

L'altre 13 de Gener: la tele matinal

El 13 de Gener no és només la data de l'entrada de les tropes franquistes a Tortosa. Dimarts de la setmana passada també van complir-se els 23 anys de l'arribada de la tele matinal al nostre país, així com dels culebrons sud-americans a Televisió Espanyola. Així, a les 09.30 hores del 13 de gener de 1986, va començar a La Primera la famosa producció mexicana Los ricos también lloran, protagonitzada per l'actriu Verónica Castro. Era el primer culebrón importat des de Llatinoamèrica (fins aquell moment, prohibits a la TVE dels primers anys dels governs de Felipe González), i l'èxit de Los ricos también lloran va popularitzar el gènere entre els espectadors espanyols, que després també s'empassarien altres productes com Cristal, La Dama de Rosa o Rubí.



Com déiem, amb aquella estrena quedava inaugurada la franja matinal de TVE, ja que fins aquell moment encara estava destinada a la sempre interessant Carta de Ajuste i a les redifusions de programes. Els anunciants havien descobert que el públic majoritari de la televisió a la franja matinal eren la gent gran i les mestresses de casa, i els programadors van aprofitar-ho amb sèries com Los ricos también lloran i magazins com els que dirigiria i presentaria Jesús Hermida, però també amb dibuixos animats (que distreien els més menuts mentre esmorzaven) i amb programes de gimnàstica com els d'Eva Nasarre. El màxim responsable de RTVE en aquell moment era José María Calviño, protagonista d'una cançó de La Trinca que precisament es deia La tele matutina (1986), en què una mestressa de casa posa d'excusa Calviño si el seu home protesta perquè no fa les feines domèstiques. És aquella tonada tan coneguda de Carinyo, com sempre, fot-li la culpa a en Calviño. I és que, en aquella època, el director general de RTVE havia rebut moltes crítiques per la seua gestió de l'ens públic, per posar Falcon Crest o Dinastía en horaris de màxima audiència i per un enfocament excessivament partidista dels informatius, fins que aquell mateix 1986 va ser destituït i rellevat per la malaguanyada Pilar Miró.

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com