De la mateixa manera que ara no us compraríeu una televisió nova que no portés incorporat el sintonitzador de TDT, fa uns anys tampoc ens hauríem comprat una tele que no tingués teletext. Va ser el primer servei interactiu de la televisió, just en una època en què el comandament a distància i l'aparició de nous canals a Espanya va canviar per sempre la forma de veure la tele. El passat 16 de maig el teletext de TVE va complir 20 anys. M'he de confessar un absolut addicte al teletext, tant al de TVE com al de Televisió de Catalunya, que per mi són els millors. Tot i que ara ja tenim internet i la informació també ens pot arribar al telèfon mòbil, encara som molts el que consultem al teletext la programació de televisió, els resultats del futbol, els números de la loteria o la previsió del temps. En algun moment també utilitzo el subtitulat per a sords de la pàgina 888, bé per llegir les notícies quan una conversa familiar no em deixa escoltar els locutors, o bé per fabricar-me una pel·lícula en versió original subtitulada, combinant en teletext i el sistema dual.
Tot i el seu aspecte absolutament retro, el teletext continua utilitzant-se i també ha estat integrat a la TDT, que tecnològicament està preparada per oferir la guia electrònica de programació (EPG) i uns serveis interactius més innovadors. Si fins i tot es pot visualitzar i navegar pel teletext al web de TVE i al web de TV3! En realitat, la gent sempre utilitza i consolida aquells avenços tecnològics que més s'ajusten a les seues necessitats, i per això la història està plena de bons invents que van quedar oblidats perquè la gent no els utilitzava. L'èxit del teletext té molt de mèrit. Principalment, perquè es basa en una deficiència tècnica, ja que per a la transmissió del teletext s'utilitzen aquelles línies de la pantalla que no s'aprofiten en la retransmissió de la imatge. Així, el teletext va ser un avanç de la BBC, que l'any 1972 va estrenar-lo després d'haver investigat un sistema per posar subtítols que ajudessin les persones sordes. Després, s'hi van afegir tot tipus d'informacions i de serveis, i ara mateix és gairebé impensable una televisió amb vocació de servei públic que no incorpori el teletext.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.