23 de febr. 2011

Iñaki Gabilondo reviu el 23-F a Televisió Espanyola

Iñaki Gabilondo era el director d'informatius de TVE el 23 de febrer del 1981, la tarda en què el tinent coronel Antonio Tejero i un grup de guàrdies civils van assaltar el Congrés dels Diputats. Gabilondo provenia de la Cadena Ser, on també havia estat cap d'informatius, i aquell vespre es va posar per primer cop davant de les càmeres per informar de l'intent del cop d'estat. Aquesta nit, 30 anys després (i només uns mesos després del seu retir forçat pel tancament de CNN+), Gabilondo torna als platós de Televisió Espanyola per presentar un programa especial sobre el 23-F. Serà a les 22.45 hores, a La 2 de TVE. Però pel que he pogut veure aquest migdia al Telediario, el programa no serà en directe, sinó un enregistrament. Gabilondo conversarà amb l'actual ministra de Defensa, Carme Chacón, i amb Alberto Oliart, actual president de RTVE però que el 1981, just després del 23-F, va ser nomenat ministre de Defensa del govern del centrista Leopoldo Calvo Sotelo. Tinc ganes de veure'l per saber si es toca un aspecte que sempre m'ha interessat molt, i és com van treballar els periodistes de TVE durant aquelles hores d'incertesa, quan les imatges del Congrés arribaven a Prado del Rey i els estudis estaven ocupats per un escamot de militars. El mateix Gabilondo ja ho ha explicat més d'una vegada, com en el programa 'Salvados' de La Sexta. S'ha instal·lat la idea que va ser Gabilondo qui va donar la notícia per televisió, però la realitat és que va ser Joaquín Arozamena pel segon canal, a l'informatiu de les 20.00 hores. Arozamena ha criticat públicament Gabilondo -que feia poques setmanes que era en el càrrec- per haver desaparegut unes hores sense donar instruccions, després de l'assalt als Congrés dels Diputats. El periodista va haver de donar la notícia sense cap imatge, ja que el director general de RTVE, Fernando Castedo, havia ocultat la cinta: 35 minuts que van fer història. Després, ja amb els soldats fora de la televisió, Gabilondo i altres periodistes com Victoria Prego i Rosa Maria Mateos van prendre les regnes de la situació. Aquest és un avanç informatiu que es va emetre a les 01.38 hores...

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

1 COMENTARiS:

  1. Alguna cosa més. L'escut que es veu al darrera del rei és el del seu avantpassat Felip V. Ben famós a Catalunya.
    Tanmateix era com una reivindicació de continuïtat de la dinastia ja que un dels debats que encara estan soterrats és el de si si el seu regnat és una continuïtat dinàstica dels Borbons o si és una instauració d'una nova dinastia feta per Franco.
    Cal tenir en compte que la cripta per als reis d'Espanya del monestir de l'Escorial va esgotar la seva capacitat amb Joan de Borbó i la mare del rei actual. http://es.wikipedia.org/wiki/Cripta_Real_del_Monasterio_de_El_Escorial
    I que l'Escoria és un talismà reial espanyol igual que ho és el palau de Windsor per a la monarquia anglesa. I encara duren!
    Lo del Gabilondo, ai pardal!
    Per cert, sense venir a compte, una recomanació:
    "Balada triste de trompeta". Gran pel·lícula!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com