14 de nov. 2007

El codi Bushido i el camí bifurcat del samurai

Acabo de conèixer la publicació del llibre La vía del Samurái, que recull les obres clàssiques El Llibre dels Cinc Anells, de Miyamoto Mushashi, i Hagakure, de Yamamoto Tsunetomo, en una nova traducció directa del japonès al castellà que ha editat el doctor en Literatura Comparada Hitoshi Oshima. El llibre, que costa uns 24 euros i que ha editat La Esfera de los Libros dintre de la seua col·lecció sobre història militar, pretèn trencar amb els estereotips que han arribat a Occident, i presentar la veritable essència del guerrer japonès. Segons l'obra, un samurai és molt més que un guerrer fort, ràpid, lacònic i solitari, amb un esperit irrompible, sense por a la mort i capaç de derrotar l'enemic amb un cop perfecte de katana. Aquests dos textos clàssics que formen part de La via del samurái aproximaran el lector occidental a la realitat esperitual japonesa, i també l'il·lustraran a la perfecció sobre el veritable Bushido, el camí del guerrer, és a dir, la filosofia del combatent i els principis fonamentals que l'ensenyen a lluitar, vèncer i morir. Segons el codi Bushido, la victòria no comença ni amb la derrota ni amb la mort de l'oponent, sinó que representa el fort desig de trobar la justícia i l'honor, sense que el més important siga l'instint de supervivència. Per tant, destaca la importància d'enfrontar-se a l'enemic sense por a la mort, i d'arribar a la derrota o a la victòria amb dignitat. De fet, tant El Llibre dels Cinc Anells com Hagakure són dues obres escrites per veritables samurais, que van basar-se en les seues pròpies experiències, molt lluny de la imatge mítica que el modernista Nitobe va popularitzar del codi Bushido. El Llibre dels Cinc Anells data del segle XVII, i Mushashi va ser un mestre molt famós en l'art de la katana: per tant, l'obra és un manual sobre l'anomenada posició interior i la tècnica del combat d'un samurai en solitari. En canvi, Tsunetomo, l'autor de Hagakure,va ser el vassall d'un senyor feudal de les províncies, al segle XVIII, i el seu llibre és més aviat una guia moral sobre la manera de viure honorablement i de donar la vida dignament per l'amo. Per tant, el que fa El Llibre dels Cinc Anells és mostrar-nos un home independent de qualsevol col·lectiu, mentre que Hagakure defugig l'individualisme i ens presenta l'home com a part indivisible d'un grup. Dues concepcions d'entendre el camí del samurai, que han condicionat al llarg dels segles una altra manera d'entendre el món.

About the Author

Gustau Moreno Pérez

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com