30 d’oct. 2013

La versió radiofònica de 'La guerra dels mons' d'Orson Welles compleix 75 anys



Sense la fama que va aconseguir gràcies a la polèmica transmimssió de 'La guerra dels mons', potser Orwon Welles hagués trigat més temps a fer el salt a Hollywood dirigir la seua primera pel·lícula, la llegendària 'Citizen Kane'. Aquest dimecres, 30 d'octubre, es compleixen 75 anys del que es considera el primer gran impacte dels mitjans de comunicació de masses, la vespra de Hallooween del 1938. I és que l'emissió a la cadena CBS de l'obra dramàtica de la companyia Mercury Theather, dirigida per un Orson Welles amb només 23 anys, va commocionar els Estats Units. Amb el pànic generat entre la població i la polèmica generada posteriorment, Welles va aconseguir fama internacional i va demostrar el gran poder dels mitjans de comunicació en un moment en què la propaganda política feia els seus avenços més esgarrifosos en països com l'Alemanya nazi o la Rússia soviètica.

En el cas dels Estats Units, encara commocionats per la crisi econòmica del 1929, Welles va fer creure que la invasió marciana era un fet real, ja que va adaptar el text original d'H.G. Wells com si fos un noticiari radiofònic que interrompia de forma sobtada l'emissió d'una vetllada musical. Les famílies van reunir-se espantades al costat dels aparells de ràdio esperant la fi del món, i també s'ha dit que fins i tot van haver suïcidis, tot i que el més probable és que les morts que van haver-hi fossin accidents causats pel pànic de la gent que fugia. Orson Welles va estar a punt d'anar a la presó, però el més important és que la polèmica va fer que captés l'interès de Hollywood i que la productora RKO el contractés l'any 1939 per fer la seua primera pel·lícula.

Després de descartar una adaptació de la novel·la El cor de les tenebres, de Joseph Conrad, l'ambiciós i genial Orson Welles es va embarcar en la seua gran obra prima: 'Ciutadà Kane' (1941), una pel·lícula en què Welles va tornar a parlar dels mitjans de comunicació.

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com