30 de nov. 2005

Lo vaporet Anita torna a navegar al canal 33

El programa Thalassa, al canal 33, emet aquesta nit un reportatge que recorda l'esperit de lo vaporet Anita, el mític barco construït a les drassanes de la foneria Sales, de Ferreries, i que va començar a navegar per l'Ebre ara fa noranta anys, el 1915. L'Anita, l'últim gran vestigi del transport fluvial pel nostre riu, va aprofitar el motor de l'antic vapor Ciudad de Tortosa, i va ser batejat amb el diminitiu del nom d'Ana Roca, dona del propietari. La seua avarada va ser un gran esdeveniment social, que el fotògraf Gerard Vergès va immortalitzar en diferents instantànies que ja formen part de l'imaginari tortosí. Tant, que el pintor Àngel Algueró va recrear fa pocs anys l'avarada de l'Anita en un quadre en colors que vam poder fotografiar durant una exposició al Centre del Comerç, i que aquí reproduïm. L'Anita va assolir la categoria de mite, també, perquè la devastadora riuada del 1937 va fer que l'Ebre l'engolís a la zona de la desembocadura. El reportatge de Thalassa, que podrem veure a partir de les 22.30 hores i en una redifusió a partir de les 03.50 hores, anirà acompanyat d'un altre reportatge sobre l'onada Jaws, a Hawai.

El germà de Franco, a 60 minuts

Tot seguit, a partir de les 23,15 hores, el canal 33 també ofereix un interessant documental dins de l'espai 60 minuts. Es tracta d'un treball del Canal de Historia sobre Ramón Franco, el germà díscol, anarquista i anticlerical del dictador espanyol. El documental mostra la trepidant biografia del famós aviador que l'any 1926, amb quatre pilots més, va cometre la proesa de travessar l'Atlàntic Sud a bord d'un fràgil hidroavió de fusta. I és que, com diria Porco Rosso, "un tossino que no vola només és un tossino". Una altra frase molt significativa d'aquest porc de dibuixos animats que també volava amb hidroavió és: "Prefereixo ser un tossino que un feixista". Com el reportatge sobre l'Anita, el 60 minuts sobre Ramon Franco també es repeteix de matinada, a partir de les 04.35 hores.

About the Author

Gustau Moreno

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
Pantalla-Completa és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així Pantalla-Completa no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

 
#Pantalla-Completa © 2015 - Designed by Templateism.com